Wednesday, January 5, 2011

DEMOS ARISTOTELIS

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2013: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Αστέριος Γ. Κεφαλάς, Ph. D
Καθηγητής Μάνατζμεντ, Ομότιμος
Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, ΗΠΑ


Η ανάπτυξη είναι η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών και λογικών επιθυμιών κάποιου και των αναγκών και λογικών επιθυμιών του άλλου.ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 2013: ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Πίνακας Περιεχομένων
Το Σκεπτικό
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μερικοί Χρήσιμοι Ορισμοί
Ανάπτυξη
Ανάπτυξη του Ατόμου
Ανάπτυξη Χώρας
Σκοπός και Προϋποθέσεις μιας Ενάρετης Ανάπτυξης
¬¬ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ο Δήμος Αριστοτέλης ως Ένα Ζωντανό Δυναμικό Σύστημα
Βήμα Α: Που Βρισκόμαστε: Αποτύπωση της Παρούσας Κατάστασης
Η Νέα Προσέγγιση
Τα Συγκριτικά Πλεονέκτημα της Ελλάδας και του Δήμου Αριστοτέλης
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑ Α: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Η μοναδική Λύση
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΠΡΟΛΟΓΟΣ
Το Σκεπτικό
Η νέα ονομασία του δήμου Ο Αριστοτέλης με ώθησε να επισκεφτώ εκ νέου το βιβλίο του Χρήστου Π. Μπαλόγλου, Η Οικονομική Σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων, που εξέδωσε η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής. Πριν πολλά χρόνια κέρδισα αυτό το βιβλίο στο χορό του Μορφωτικού Συλλόγου Ιερισσιωτών Θεσσαλονίκης. Διαβάζοντας αυτούς τους σοφούς αρχαίους φιλόσοφους έμεινα έκπληκτος με το πόσο λίγο έχει αλλάξει η ζωή. Οι αρχαίοι φίλοι μας περιγράφουν πριν 3,000 χρόνια τις κοινωνίες τους ξεκινώντας από τα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που μάστιζαν τους πολίτες και στη συνέχεια προσέφεραν τις ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ που θεωρούσαν ότι θα οδηγούσαν στην σωστή επίλυση των. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το πόσο κατάλληλα εκφράζουν τόσο τα προβλήματα όσο και οι προτεινόμενες συμβουλές τη σημερινή κοινωνία. Εκείνο όμως που με ταρακούνησε κυριολεκτικά είναι ο ρόλος που πρέπει να παίξει η πολιτεία για να αποκτήσει ο άνθρωπος «τη σύμμετρη προς φύση του ευδαιμονία.»
Αμέσως μου γεννήθηκε το ερώτημα: «Ξέρει τάχα η πολιτεία τη σύμμετρη προς τη φύση ευδαιμονία του κάθε πολίτη;» Δεδομένης της αλλαγής της διοίκησης του νέου Δήμου της περιοχής αναρωτήθηκα πόσο ενήμερος είναι ο νέος Δήμαρχος σχετικά με τη σύμμετρη προς τη φύση ευδαιμονία των 20,000 πολιτών; Μια και πέρασα ολόκληρη τη επαγγελματική μου ζωή μελετώντας και διδάσκοντας τη φύση των διαφόρων οργανισμών και τις βασικές ανάγκες και τρόπους ικανοποίησης των αποφάσισα να αφιερώσω τις τελευταίες εβδομάδες του 2010 στο σκάρωμα ενός απλού αλλά, κατά τη γνώμη μου, χρήσιμου Επιχειρησιακού Σχεδίου για τον Δήμο Αριστοτέλης. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ κάτι τέτοιο. Πολλάκις στα τελευταία σαράντα χρόνια προσπάθησα να προσφέρω μερικές συμβουλές στους κατά καιρούς Προέδρους και Δημάρχους Ιερισσού αλλά πάντα απορρίπτονταν. Ίσως λόγω του χαρακτήρα μου διότι πολλάκις κατηγορήθηκα ότι δεν «κρατάω στο ύψος του επαγγέλματός μου.» Άκουσα για παράδειγμα ότι ένας από τους δημάρχους είπε όταν τον έδωσαν μια σελίδα με μια δική μου πρόταση «Ποιος είναι ο Κεφαλάς; Εμάς εξέλεξε ο κόσμος… όχι αυτό που ρακοπείν μι τσ γιουργοί στου Γαλατσάνου.»
Δεν βαριέσαι είπα «όμφακες εισίν!» Η μακροχρόνια περιπέτειά μου από τσ Σταυρακιού, ντου Κάμπου, τσ Σαλονίκ, ντ Γερμανία, κι ντ Αμερική ως μαθητής και δάσκαλος με δίδαξε ότι ο εξίσου παράξενος Winston Churchill είχε απόλυτο δίκιο όταν συμβούλεψε τους αποφοιτώντας ενός Βρετανικού πανεπιστημίου « Ποτέ ποτέ μην παραιτείστε. Ποτέ μην εγκαταλείπετε.» [Never-Never Give Up!]. Έτσι είπα στον εαυτό μου ας κάνω μια τελευταία προσπάθεια. Εξάλλου η συμβουλή νέων ηγετών ιδιωτικών κερδοσκοπικών και δημοσιών οργανισμών ήταν και είναι το «χούι» μου και ένα σημαντικό μέρος της ζωής μου. Η εμπειρία μου είναι ότι οι πιο δύσκολοι «πελάτες» είναι αυτοί που είχαν μια σημαντική πρόσφατη επιτυχία.ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος ηγέτης είναι η σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης να μελετήσει και να μάθει τον οργανισμό του οποίου αναλαμβάνει τα ηνία και των πιέσεων εκ μέρους αυτών που τον επέλεξαν να «κάνει κάτι γρήγορα.» Πράγματι αυτό είναι το δίλημμα: άμεση δράση για την ικανοποίηση των ενδιαφερομένων ή μελέτη πρώτα και δράση μετά; Η δική μας συμβουλή είναι να ακολουθήσει ο νέος Δήμαρχος την συμβουλή του συμπατριώτη Σταγειρίτη που μας λέει «Πρώτα απ όλα η ορθή θέση του σκοπού και η ταυτόχρονη διευκρίνιση των τελικών βλέψεων κάθε πράξεως και κατά δεύτερο λόγο η εξεύρεση εκείνων των ενεργειών που επιτυγχάνουν το σκοπό.» Ο σκοπός της πολιτικής είναι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «να καθορίσει το ρυθμό του κοινού πολιτικού βίου μέσα σε τέτοια πλαίσια τα οποία θα κάνουν δυνατό ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος που ζει στην πολιτεία «τη σύμμετρη προς φύση του ευδαιμονία.» Κατά τον Αριστοτέλη η άρθρωση της πολιτείας έχει ως σκοπό τη εξασφάλιση του «ζην,» το οποίο προϋποθέτει το μη αυτάρκες του ατόμου. Όταν όμως επιτευχθεί αυτό, τότε θέτει ως σκοπό το «ευ ζην.» Για τον Αριστοτέλη αυτάρκεια είναι η ταυτόχρονη ικανοποίηση του «ζην» και του «ευ ζην.» Η αυτάρκεια αποτελεί τη αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον ευδαίμονα βίο των πολιτών. «Το ύψιστο αγαθόν, το οποίο επιδιώκουν οι άνθρωποι είναι η ευδαιμονία (επιτυχία στη ζωή μας).»
Φαίνεται πεντακάθαρα από τα παραπάνω πεδία του Αριστοτέλη ότι για να σταθεί άξιος του ονόματος ο Δήμος θα πρέπει να βοηθήσει τους δημότες να πετύχουν αυτό το ύψιστο αγαθό, δηλαδή την ευδαιμονία που συνδυάζει κατ αρχή το ζην και μετά το ευ ζην. Η σύγχρονη επιστήμη προτείνει ότι ο καλύτερος τρόπος επίτευξης ευδαιμονίας είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του τόπου. Συνήθως η ανάπτυξη συνδυάζεται με την καλύτερη χρήση των φυσικών και ανθρώπινων πηγών του τόπου. Από τα μέσα του περασμένου αιώνα ηγέτες επιδίωξαν την ανάπτυξη μέσω των λεγόμενων Αναπτυξιακών Νόμων που αποσκοπούν στην δημιουργία επιχειρήσεων, είτε ιδιωτικών κερδοσκοπικών είτε κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας [ΔΕΚΟ]. Η βασική ιδέα είναι ότι ένας ή περισσότεροι επιχειρηματίες θα «στήσουν» μια επιχείρηση και το κράτος θα γίνει ο αρωγός προσφέροντας μια σχετική οικονομική και φορολογική βοήθεια. Ο σκοπός είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η δίκαια απασχόλησης πολιτών.
Όπως όλα στη ζωή έτσι και αυτοί οι λεγόμενοι Αναπτυξιακοί Νόμοι αργά ή γρήγορα φτάνουν σε ορισμένα φυσικά ή ανθρώπινα όρια. Σήμερα στο λυκόφως της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα όχι μόνο η Ελλάδα αλλά σχεδόν όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει πλησιάσει τα όρια αυτού του είδους ανάπτυξης. Ένας παράξενος συνδυασμός καταπληκτικής αύξησης της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων που η χρήση όλο και περισσοτέρων «έξυπνων» μηχανών κατάστησε μη συμφέρουσα την χρήση εργατικών χειρών, από τη μια μεριά, και φθίνουσας ζήτησης εκ μέρους των καταναλωτών λόγω μη ανάπτυξη του πληθυσμού και του κορεσμού των αγορών, από την άλλη, έσπρωξε την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού με εκατομμύρια ανθρώπων εκτός εργασίας. Έτσι έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ανάπτυξη μέσω αυτής της στρατηγικής της «μαζικής απασχόλησης» είναι ένα πράγμα του παρελθόντος. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, όπως όλες οι προγενέστερες της, σε λίγο θα αναγγείλει τον «νέο και βελτιωμένο» αναπτυξιακό νόμο για χιαστή φορά.
Το μοντέλο που προτείνουμε εδώ μπορεί να ονομαστεί «Ανάπτυξη Μέσω Συντονισμένων Ατομικών Ενεργειών.» [ΑΜΣΑΕ]. Το μοντέλο αυτό επιδιώκει τη πλήρη χρήση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων ατόμων που συμφωνούν να συνεργαστούν με σκοπό τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αρχικά στις τοπικές οργανώσεις με τον απώτερο σκοπό την επέκτασή των και προς τα «έξω.» Κατ αυτόν τον τρόπο οι νέοι αντί να περιμένουν να προσληφθούν από το «εργοστάσιο» ή να διοριστούν στο «δημόσιο» θα γίνουν οι ίδιοι εργοδότες. Μέσω αυτού του «Μικροεπιχειρείν» θα αισθανθεί ο νέος ότι είναι ο καπετάνιος του δικού του καραβιού. Φυσικά το ταξίδι της συνεργατικής αυτοαπασχόλησης θα είναι διαφορετικό και δύσκολο. Ο μικροεπιχειρηματίας θα πρέπει να αναλάβει όλο το ρίσκο της επιχείρησης αλλά παράλληλα θα επωφεληθεί ολόκληρο το κέρδος. Πάνω απ όλα όμως ο νέος θα κατακλειστεί από το αίσθημα της δημιουργίας.


ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μερικοί Χρήσιμοι Ορισμοί
Η λέξη ανάπτυξης φέρνει στο νου του καθενός διαφορετικά πράγματα και εικόνες. Η πιο συνήθης ερμηνεία της λέξης είναι ότι όταν λέμε ότι κάτι αναπτύσσεται εννοούμε ότι έγινε μια αύξηση του αριθμού ή του μεγέθους. Το χωριό αναπτύχθηκε επειδή τώρα ζουν περισσότερη άνθρωποι από πέρυσι. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε ότι μια χώρα αναπτύσσεται όταν όσο η γεωγραφική της έκταση όσο και ο πληθυσμός της έχουν μείνει σταθερά ;
Ανάπτυξη
Ανάπτυξη είναι η αύξηση στη δυνατότητα ενός ατόμου και όχι απαραιτήτως στην πραγματική επίτευξή του. Αναφέρεται λιγότερο στο πόσο κάποιος έχει και περισσότερο στο πόσο κάποιος επιθυμεί και μπορεί να κάνει. Είναι θέμα μάθησης και όχι επίτευξης. Μια επιθυμία είναι μια συνειδητή ώθηση προς κάτι που υπόσχεται την απόλαυση ή την ικανοποίηση στην επίτευξή του. Μια ανάγκη είναι μια απαίτηση για την ευημερία ή την επιβίωση. Πραγματική ανάπτυξη προϋποθέτει μια επιθυμία η ικανοποίηση της οποίας δεν εμποδίζει την ανάπτυξη κάποιου άλλου.
Η ανάπτυξη είναι η δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών και λογικών επιθυμιών κάποιου και των αναγκών και λογικών επιθυμιών του άλλου.
Ανάπτυξη του Ατόμου
Η ανάπτυξη του ατόμου είναι συνάρτηση τριών παραγόντων:

1. Γνώση
2. Δεξιότητες
3. Βούληση ή Θέληση

Γράφημα 1: Το Τρίγωνο της Ανάπτυξης του Ατόμου
ΓΝΩΣΗ είναι το σύνολο των ιδεών, θεωριών και γεγονότων που το άτομο συνέλεξε μέσω τυπικής εκπαίδευσης σε ένα μορφωτικό ίδρυμα ή μέσω εμπειρίας.
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ είναι οι εξειδικευμένες ικανότητες του ατόμου να εκτελεί ορισμένα έργα ή καθήκοντα. Συνήθως οι δεξιότητες απορρέουν από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που το άτομο αποκόμισε μέσω εκπαίδευσης ή εμπειρίας.
ΒΟΥΛΗΣΗ ή ΘΕΛΗΣΗ είναι η έμφυτη συνήθεια του ατόμου να προσπαθήσει να κάνει κάτι.
Από τα τρία αυτά συστατικά τα δυο πρώτα είναι πράγματα που αποκτούνται μέσω παιδείας ή απλής υπόδειξης και εξάσκησης. Η βούληση ή θέληση είναι ένα προτέρημα που είτε μεταδίδεται μέσω φυσιολογική κληρονομιάς κατά τη γέννηση του ατόμου είτε αποκτάται μέσω απομίμησης από βρεφική ηλικία του νέου της συμπεριφοράς των γονιών.
Το κλειδί στη προσπάθεια ανάπτυξης εκ μέρους της πολιτείας είναι ο προσδιορισμός ατόμων που έχουν βούληση ή θέληση για ανάπτυξη και η εκτίμηση του βαθμού επάρκειας των γνώσεων και των δεξιοτήτων των. Σε περίπτωση ανεπάρκειας γνώσεων η λύση είναι φυσικά η δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης. Άτομα που έχουν τις γνώσεις αλλά στερούνται τις απαραίτητες δεξιότητες η πολιτεία έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης με αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες.
Ανάπτυξη Χώρας
Η ανάπτυξη μιας χώρας ή ενός τόπου γενικά είναι συνάρτηση των παρακάτω παραγόντων:
1. Φυσικών Πόρων: Φυσική Δομή
2. Επικοινωνιακών Πόρων: Πληροφορική Δομή
3. Κοινωνικών Πόρων: Κοινωνική Δομή
4. Παραγωγικών Πόρων: Επιχειρησιακή Δομή
5. Διακυβερνητικών Πόρων: Οργανωτική Δομή
Φυσική Δομή είναι το σύνολο των φυσικών πόρων που προσφέρει η γη και η θάλασσα. Οι πόροι αυτοί περιλαμβάνουν τόσο τον υπόγειο και υπέργειο πλούτο όσο και την ελκυστικότητα της γης και της θάλασσας ως μέσο ικανοποίησης αισθητικών αναγκών το ανθρώπου. Τουρισμός και επιστημονική μελέτη είναι δυο παραδείγματα παράγωγων ωφελειών των φυσικών πόρων.
Πληροφορική Δομή είναι το σύνολο των τεχνολογιών που προσφέρουν την ικανοποίηση ανθρώπινων αναγκών επικοινωνίας μεταξύ ατόμων του τόπου όπως και μεταξύ αυτών και των συνανθρώπων των σε άλλα μέρη της υφηλίου. Η χρήση κομπιούτερ και άλλων συσκευών επικοινωνίας όπως σταθερά και κινητά τηλέφωνα έχει γίνει σήμερα απαραίτητη για τη επιβίωση και ανάπτυξη του ανθρώπου.
Κοινωνική Δομή είναι ποιότητα των σχέσεων των ανθρώπων μεταξύ των και μεταξύ αυτών και άλλων γειτονικών ή/και απομακρυσμένων κοινωνιών. Η ύπαρξη πολιτιστικών και αθλητικών οργανισμών και ενεργειών είναι συνήθως ένα θετικό στοιχείο της κοινωνικής δομής του τόπου.
Επιχειρησιακή Δομή είναι το σύνολο κερδοσκοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων του τόπου. Επιχειρήσεις έχουν ένα διπλό ρόλο σε ένα τόπο. Εκτός από την προφορά εργασίας στους κατοίκους του τόπου παράγουν ή εισάγουν προϊόντα που είναι απαραίτητα για τη επιβίωση των κατοίκων του τόπου.
Οργανωτική Δομή είναι η ικανότητα της διοίκησης του τόπου να δημιουργήσει ένα ενάρετο περιβάλλον το οποίο προσφέρει στους πολίτες τη ελευθερία να επιδιώξουν μια δραστηριότητα η οποία προσφέρει μια χρήσιμη υπηρεσία ή προϊόν στη κοινωνία.Γράφημα 2: Το Πεντάγωνο της Ανάπτυξης ενός Τόπου

Σκοπός και Προϋποθέσεις μιας Ενάρετης Ανάπτυξης
Σύμφωνα με την δεσπόζουσα θεωρία οικονομικής ανάπτυξης ο σκοπός της ανάπτυξης είναι να εξασφαλίσει τη επικερδή χρήση του παραγωγικού συντελεστή που έχει σε αφθονία. Ο συντελεστής που είναι σε αφθονία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τόπου. Η λογική αυτής της θεωρίας είναι ότι ό,τι είναι άφθονο έχει χαμηλότερη τιμή. Κατά συνέπεια ο τόπος με προϊόντα ή υπηρεσίες με χαμηλότερη τιμή θα είναι ανταγωνιστικότερος από ένα τόπο που προσφέρει προϊόντα ή υπηρεσίες σε υψηλότερες τιμές. Έτσι ο τόπος αυτός έχει και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σήμερα οι χώρες που έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι οι χώρες που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του χαμηλού εργατικού κόστους λόγω της αφθονίας των εργατικών χειρών. Χώρες που δεν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν επικερδώς τον άφθονο παράγοντα τότε αυτός γίνεται ένα αβάσταχτο βάρος της κοινωνίας.
Η ύπαρξη συγκριτικού πλεονεκτήματος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης δεν είναι όμως ταυτόχρονα και η αναγκαία προϋπόθεση. Με άλλα λόγια δεν αρκεί να έχει ένας τόπος έναν ή περισσότερους άφθονους συντελεστές παραγωγής, δηλ., να έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Για να μετατρέψει αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δηλ., για να μπορέσουν τα προϊόντα ή υπηρεσίες του να ανταγωνιστούν τα «ξένα» στον τόπο του ή και ακόμη να εισχωρήσουν τις αγορές τους, θα πρέπει να γίνει «βέλτιστη» χρήση του λιγότερου ακριβού δηλ., άφθονου συντελεστή. Κοντολογίς δεν αρκεί να έχει ένα άτομο περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες από ένα άλλο για να είναι πιο πετυχημένο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτές τις γνώσεις και δεξιότητες. Το ίδιο ισχύει και έναν τόπο.
Η ανάπτυξη τόσο του ατόμου όσο και του τόπου πρέπει να ικανοποιεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Διαθεσιμότητα
2. Πρόσβαση
3. Ανθεκτικότητα
4. Βοήθεια


Διαθεσιμότητα είναι η πραγματική ύπαρξη των πόρων ανάπτυξης.
Πρόσβαση είναι η ικανότητα του κάθε πολίτη να χρησιμοποιήσει τους πόρους ανάπτυξης.
Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του κάθε πολίτη να αντέχει την οικονομική επιβάρυνση της χρήσης των πόρων ανάπτυξης.
Βοήθεια είναι η ύπαρξη υποστήριξης εκ μέρους της πολιτείας της προσπάθειας του κάθε πολίτη να χρησιμοποιήσει τις πηγές ή πόρους ανάπτυξη.
¬¬ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Ανάπτυξη είναι μια ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Η διαδικασία είναι κάτι που αποτελείται από μια σειρά από μερικά λογικά βήματα. Είναι όπως μια σκάλα που αποτελείται από σκαλοπάτια. Για να ανέβει κανείς τη σκάλα και να φτάσει στον προορισμό του πρέπει να πατήσει πρώτα στο ένα σκαλί και μετά στο άλλο. Έτσι και με την ανάπτυξη. Για λόγους ευκολίας θα περιοριστούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης με τρία βήματα.
Βήμα Α: Που Βρισκόμαστε: Αποτύπωση της Παρούσας Κατάστασης
Βήμα Β: Που Θέλουμε να Πάμε: Ο Στόχος μας ή το Τέλος μας
Βήμα Γ: Πως Σχεδιάζουμε να Πάμε: Οι Στρατηγικές μας
Με λίγα λόγια η λογική αυτής της τρισδιάστατης διαδικασίας είναι απλή. Μας λέει ότι πριν αρχίσεις να κάνεις όνειρα και να τάζεις στον εαυτό σου και στους άλλους γαλάζιους ουρανούς και πεντακάθαρες θάλασσες ακολούθα τη συμβουλή των προγόνων μας «γνώθι σαυτόν», μάθε ποιος είσαι. Ποιες είναι οι πηγές σου ή οι πόροι σου; Η απάντηση σε αυτή τη ερώτηση θα σου δώσει μια ιδέα των δυνατοτήτων και αδυναμιών που έχει το σύστημα που θέλεις να αναπτύξεις.
Ο Δήμος Αριστοτέλης ως Ένα Ζωντανό Δυναμικό Σύστημα
Η σύγχρονη επιστήμη μελετά τον άνθρωπο ως ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το εξωτερικό του περιβάλλον. Μέσα σ ένα τέτοιο σύστημα μας λέει ο Δημόκριτος «Ο άνθρωπος σχετίζεται πάντοτε με τις εκάστοτε περιστάσεις, τις προσφερόμενες δυνατότητες και ανάγκες, που μεταβάλλονται, αφού βρίσκονται, όπως και ο κόσμος, σε μια διαρκή αμφισβήτηση. Για το λόγο αυτό συνιστάται όπως ρυθμίζει τις πράξεις του ανάλογα με την εύνοη στιγμή, τον καιρό, για να πετύχει το μέτρο, αυτό που θα του εξασφαλίσει μια μέγιστη δυνατή ισορροπία και αυτάρκεια.» Η αυτονόητη ιδέα αυτής της συμβολής του Δημόκριτου είναι ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ανιχνεύει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το οποίο σύμφωνα με τον Δημόκριτο «βρίσκεται σε συνεχή αμφισβήτηση.» Σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος ως ένα ζωντανό και δυναμικό σύστημα μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο ότι του «επιτρέπει» το περιβάλλον.
Για ευκολία θα παραδεχτούμε τις γνώμες της σύγχρονης επιστήμης που μας λέει ότι το περιβάλλον μπορεί να ληφθεί ως μια σειρά (α) Περιορισμών [Π] (β) Απειλών [Α] και (γ) Ευκαιριών [Ε] (ΠΑΕ). Εννοιολογικά ο όρος «περιβάλλον», όπως λέει και η λέξη, περιλαμβάνει ό,τι είναι γύρω από τον άνθρωπο. Δυστυχώς ο δημοφιλής ορισμός του περιβάλλοντος ως αποκλειστικά και μόνο ο φυσικός κόσμος ή η φύση δεν είναι επαρκείς. Στο δικό μας ορισμό περιλαμβάνονται όλα όσα «επηρεάζουν τη ζωή του ανθρώπου τα οποία ο άνθρωπος δεν ελέγχει άμεσα.» Έτσι στους παράγοντες του περιβάλλοντος περιλαμβάνονται οι άμεσοι γείτονες, συνεργάτες, συγγενείς, και ολόκληρη η κοινωνία εφόσον επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις ενέργειες του ατόμου.
Όπως δείχνει το γράφημα 3 ο δήμος Αριστοτέλης παρομοιάζεται με ένα ισοσκελές τρίγωνο στη βάση του οποίου είναι ο παράγοντας «άνθρωποι» και στις δυο πλάγιες πλευρές είναι οι δυο όψεις της φύσης. Οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και της φύσης πρέπει να είναι ισορροπημένες με τη σημασία ότι η ύπαρξη και ανάπτυξη τις καθεμιάς πλευράς του τριγώνου θα συμβάλει στην ύπαρξη και ανάπτυξη κάθε άλλης πλευράς. Για να συνεχίσει να έχει τη ιδιότητα του ισοσκελούς τριγώνου θα πρέπει κάθε ανάπτυξη να είναι διατηρήσιμη ή βιώσιμη [sustainable], δηλ., να μην μειώνει τη δυνατότητα των άλλων δυο πλευρών να αναπτυχθούν ακολουθώντας τη ίδια βασική αρχή της διατήρησης της ισορροπίας.


Βήμα Α: Που Βρισκόμαστε: Αποτύπωση της Παρούσας Κατάστασης
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει η νέα διοίκηση του νέου δήμου είναι η εκτίμηση των τριών πλευρών του μαγικού τριγώνου. Ασπαζόμενοι την βασική αρχή ότι «Το ύψιστο αγαθόν, το οποίο επιδιώκουν οι άνθρωποι είναι η ευδαιμονία,» η νέα διοίκηση πρέπει να θέσει ως απώτερο σκοπό, ως το τέλος, για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Αριστοτέλη, την ευδαιμονία των πολιτών του Δήμου. Η επίτευξη ενός σκοπού ή τέλους εξαρτάται από την ύπαρξη και άρτια χρήση των πόρων του Δήμου. Γι αυτό το λόγο η διοίκηση πρέπει πρώτα από όλα να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να εκτιμήσει τις δυνατότητες του συστήματος. Το αποτέλεσμα αυτής της εκτίμησης θα είναι μια εικόνα του αριθμού των ανθρώπων και των ικανοτήτων της φύσης να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και ανάγκες των. Η εκτίμηση θα προσφέρει επίσης μια καλή και αντικειμενική εικόνα των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανθρώπων. Ήδη ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει μια τέτοια εκτίμηση.

«Την απόφασή του να αναθέσει σε ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο την πλήρη και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, κινητών και ακινήτων, καθώς και την ακριβή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων ανακοίνωσε ο Γιάννης Μπουτάρης στην πρώτη σύσκεψη της δημοτικής ομάδας του, η οποία έγινε μετά την ορκωμοσία. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι «αυτό μας επιβάλλει το καθεστώς αδιαφάνειας που υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια στο δήμο. Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι παραλαμβάνουμε, για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακριβείς υποχρεώσεις μας και ποιες οι δυνατότητες που έχουμε ως δήμος». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η λύση της απογραφής κρίθηκε αναγκαία μετά και τις συναντήσεις που είχαν οι νέοι αντιδήμαρχοι με τους απερχόμενους, από τις οποίες προέκυψε ότι «ο βαθμός ενημέρωσης δεν ήταν ικανοποιητικός». Στις προθέσεις του κ. Μπουτάρη είναι η υπόθεση της απογραφής να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.» ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 26, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010.
Το ίδιο ισχύσει και για το κράτος. «Εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, με θέμα την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, απεστάλη σήμερα, σε φορείς του δημόσιου τομέα. Στόχος του Υπουργείου είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του πολιτικού προσωπικού του δημοσίου, με βάση τα προσόντα του, λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία προσλήψεων, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Έτσι, καλούνται όλα τα Υπουργεία, τα Ν.Π.Δ.Δ. και οι Ανεξάρτητες Αρχές, να προβούν σε αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, όσον αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών τους. Δηλαδή, σε καταγραφή των κλάδων και των ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς και των κλάδων και των ειδικοτήτων που απασχολούν προσωπικό, το οποίο δεν αξιοποιείται επαρκώς.» ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 26, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου ακολουθώντας την πεπατημένη: δεν έκαναν βέλτιστη χρήση των τριών πλευρών του Τριγώνου Ανάπτυξης. Η χρήση του παράγοντα ΓΗ: ΞΗΡΑ ακολούθησε την παραδοσιακή προσέγγιση που βλέπει τη γη ως μια αποθήκη μεταλλευμάτων, καλλιέργειας διαφόρων γεωργικών αγαθών και εκτροφής ζώων, και εκμετάλλευσης δασών για τη παραγωγή ξυλιάς. Ο παράγοντας ΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΑ είχε τη ίδια προσέγγιση: χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά ως μια αποθήκη ψαριών. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας η εκμετάλλευση αυτών των δυο παραγόντων ακολούθησε μια μη διατηρήσιμη τροχιά. Η εντατική χρήση λιπασμάτων της σύγχρονης γεωργίας εξάντλησε την ικανότητα της γης να παράγει και μόλυνε τα ποτάμια και τη θάλασσα από τα διάφορα χημικά και φυτοκτόνα. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των δασών που οδήγησε στην ολοκληρωτική αποξήλωση ολόκληρων δασών μείωσε την ικανότητα των να λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια στη ροή των βροχών με αποτέλεσμα τεράστιων καταστρεπτικών κατολισθήσεων.
Ο παράγοντας ΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΑ είχε τη ίδια και χειρότερη τύχη. Η παραδοσιακή αντίληψη του έλληνα είναι ότι η θάλασσα είναι ένα δημόσιο αγαθό που ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε όλους τους αλιείς. Η χρήση της θάλασσας ως μέσω ικανοποίησης του ζην των ψαράδων ακολούθησε την ίδια τροχιά με την γεωργία: η χρήση της τεχνολογίας επέτρεπε όλο και μεγαλύτερα ψαράδικα να ψαρεύουν σε όλο και μεγαλύτερα βάθη και να έχουν όλο και μεγαλύτερες σοδιές. Η χρήση της τεχνολογίας εξεύρεσης και παγίδευσης ψαριών οδήγησε στη εξάντληση της ικανότητας της θάλασσας να αναπαράγει. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με τη γεωργίας: μια θάλασσα με όλο και λιγότερα ψάρια και μολυσμένη από τα απόβλητα των καραβιών και των ψαράδων.
Η Νέα Προσέγγιση
Το νέο μοντέλο ανάπτυξης προσθέτει στους δυο παράγοντες της γης ένα νέο χαρακτηριστικό: εκτός από το να είναι πηγές ικανοποίησης των φυσικών αναγκών διατροφής του ανθρώπου η γη, ξηρά και θάλασσα, προσφέρει ένα μέσο ικανοποίησης των αναγκών του ανθρώπου που πηγάζουν από το γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι ο άνθρωπος της ΣΧΟΛΗΣ (Homo Ludens). Έχοντας ικανοποιήσει σχεδόν όλες τις φυσιολογικές του ανάγκες ο άνθρωπος του 21ου αιώνα έχει δημιουργήσει αισθητικές ανάγκες που αποσκοπούν στο να γεμίσουν τον όλο και αυξανόμενο ελεύθερο χρόνο που οι επιστημονικές και τεχνολογικές επιτεύξεις χαρίζουν στον άνθρωπο. Έτσι η επικοινωνία του σημερινού ανθρώπου με τη φύση (ξηρά και θάλασσα) έχει πάρει μια άλλη μορφή. Ο άνθρωπος βλέπει τη φύση όχι ως μια τεράστια αποθήκη υλικών αγαθών ή μια απύθμενη λεκάνη αποβλήτων αλλά ως ένα τόπο ατέρμονων ευκαιριών ψυχικής απόλαυσης και σωματικής εξάσκησης.
Η χρήση αυτών των προσόντων της φύσης ακολουθεί τους ίδιους κανόνες και νόμους που διέπει τις άυλες πηγές: η χρήση ενός ατόμου δεν στερεί την ικανότητα χρήσης εκ μέρους ενός άλλου. Ο νόμος της χρήσης των υλικών πηγών είναι αυτό που οι σύγχρονοι οικονομολόγοι ονομάζουν «το παιχνίδι του μηδενικού αποτελέσματος» όπου ό,τι έχω εγώ δεν μπορείς να έχεις εσύ. Τα δικά μου κέρδη μείον οι δικές σου απώλειες ίσον μηδέν. Η χρήση της φύσης ως μέσον ψυχικής ή οπτικής απόλαυσης και σωματικής εξάσκησης είναι ένα παιχνίδι «μη μηδενικού αποτελέσματος» όπου η απόλαυση του βουνού και της θάλασσας από μια ομάδα ανθρώπων δεν στερεί τη ευκαιρία απόλαυσης από μια άλλη ομάδα. Με άλλα λόγια σε αυτό το παιχνίδι «μη μηδενικού αποτελέσματος» όλοι κερδίζουν και κανείς δεν χάνει.
Τα Συγκριτικά Πλεονέκτημα της Ελλάδας και του Δήμου Αριστοτέλης
Ο Δήμος Αριστοτέλης είναι ένας μικρόκοσμος της Ελλάδας. Η Ελλάδα όπως όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος ξεκίνησε το ταξίδι της ανάπτυξης ακολουθώντας το παραδοσιακό μοντέλο. Η χώρα αναπτύσσεται κατ αρχή ασχολούμενη με την πρωτογενή παραγωγή που είναι κυρίως η χρήση κατοικίδιων ζώων για διατροφή και στην βοήθεια στην γεωργία. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό των κατοίκων ασχολούνταν με την εκμετάλλευση δασών και της θάλασσας (Πρωτογενής Παραγωγή). Το επόμενο στάδιο ανάπτυξης είναι η βιομηχανική επεξεργασία της πρωτογενούς παραγωγής (Δευτερογενής Παραγωγή). Το τρίτο στάδιο ανάπτυξης είναι η αρχή της άυλης απασχόλησης (Τριτογενής Παραγωγή). Στο στάδιο αυτό ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται κυρίως με την ικανοποίηση των αναγκών των συνανθρώπων των. Η δεκαετίες 1960 και 1970 έφεραν μια διαφορετική απασχόληση στη ανθρωπότητα. Ενώ τα τρία πρώτα στάδια ανάπτυξης η εξέλιξη είχε κάποια λογική με τη σημασία ότι η επιτυχία του προηγούμενου σταδίου υπέβαλε τη γέννηση του επόμενου σταδίου το τεταρτογενές στάδιο «έπιασε την Ελλάδα στον ύπνο.»
Η ανατολή της Τεταρτογενούς Ανάπτυξης βρήκε τον περισσότεροι κόσμο απροετοίμαστο. Η τεχνολογία της πληροφορίας και των τηλεπικοινωνιών για τις πέντε πρώτες δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν το αποκλειστικό προνόμιο των Αμερικανών. Η Ευρώπη, και κατά ένα μεγαλύτερο βαθμό η Ελλάδα, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα επιχειρησιακό περιβάλλον που θα επέτρεπε την δημιουργία επιχειρήσεων πληροφορίας και τηλεπικοινωνιών. Το μεγάλο παράδοξο είναι ότι κατά την διάρκεια αυτών δεκαετιών η Ελλάδα χρηματοδότησε την παιδεία χιλιάδων μαθηματικών, μηχανικών και άλλων επιστημόνων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.


Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑTΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Ή ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ!

ΠΕΝΤΑΓΕΝΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΟΓΕΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ
ΑΛIΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1800 ΧΡΟΝΟΣ 2020

Γράφημα 4. Στάδια Ανάπτυξης και Εξέλιξης της Ανθρωπότητας
Το Γράφημα 4 παρουσιάζει τη εξέλιξη της ανάπτυξης. Τα πρώτα δυο στάδια (Γράφημα 4 α) δεν προσφέρουν κανένα συγκριτικό ή ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη Ελλάδα. Η γη ως μέσο παραγωγής δημητριακών ή και κτηνοτροφίας έχει εξαντληθεί. Το ίδιο και με τη θάλασσα. Η έντονη αλιεία εξήντλησε τη ικανότητα αναπαραγωγής των ψαριών. Επιπλέον μεγαλύτερες χώρες που χρησιμοποιούν πιο σύγχρονη τεχνολογία γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας χτύπησαν τις τιμές σε τόσο χαμηλά επίπεδα που κάνουν ασύμφορη την προφορά των ελληνικών προϊόντων. Εκτός τούτου οι νέοι που έχουν τελειώσει το λύκειο ή ένα από τα πολυάριθμα ΑΕΙ και ΤΕΙ απαξιούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και αλιεία. Η ελάχιστη εκμετάλλευση γης και θαλάσσης απασχολεί κυρίως αλλοδαπούς.


ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ Ή ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ


ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ
ΑΛIΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1800
Γράφημα 4 α. Το Παρελθόν
Το Γράφημα 4 β παρουσιάζει μια ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας. Η Ελλάδα σήμερα έχει ένα τεράστιο απόθεμα πτυχιούχων τεχνικών, επιστημονικών και ακαδημαϊκών σχολών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από μέσο όρο της ΕΕ. [Καραλής, ]. Χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια νέων έχουν ένα δίπλωμα ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, μαραγκού, χτίστη, νοσηλευτή, καπετάνιου μικρών και μεγάλων πλοίων, προγραμματιστή, χειριστή, επισκευαστή, κομπιούτερ, και άλλων ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών συσκευών από τα διάφορα σχολεία εκπαίδευσης ενηλίκων όπως ΚΕΚ. Εξίσου μεγάλος είναι ο αριθμός νέων με πτυχία τετραετούς φοίτησης σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ και με μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Όλοι αυτοί οι νέοι είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι «εργάτες γνώσης» που απαιτούν οι τρεις επόμενες βαθμίδες ανάπτυξης που απεικονίζονται στο Γράφημα 5 β.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ!

ΠΕΝΤΑΓΕΝΗΣ


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΕΤΑΡΤΟΓΕΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΧΡΟΝΟΣ 2020

Γράφημα 4 β. Το Μέλλον
Τι είναι αυτό που εμποδίζει την χώρα να λάβει μέρος στις τρεις αυτές βαθμίδες ανάπτυξη; Η ύπαρξη των νέων που έχουν τουλάχιστον τις γνώσεις αφού είναι κάτοχοι των πτυχίων και πιθανόν έχουν ή μπορούν σχετικά γρήγορα να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούν οι νέες απασχολήσεις είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν μετατρέπονται αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα; Ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται στην νοοτροπία του έλληνα ο οποίος βλέπει την απόκτηση ενός πτυχίου ως το εισιτήριο εξασφάλισης μια θέσης στον δημόσιο τομέα. Η πλειονότητα των νέων απαιτούν από το κράτος να τους «αποκαταστήσει» άμα τη λήψη του πτυχίου. Επίσης το κράτος δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα παροτρύνει και θα ενθαρρύνει τους νέους να δοκιμάσουν τη τύχη στην αυτοαπασχόληση ή το «επιχειρείν.» Η γνώμη μας είναι ότι η προώθησης του επιχειρείν είναι η μόνη στρατηγική παροχής μιας σημαντικής απασχόλησης των νέων.
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
Ισχυριστήκαμε παραπάνω ότι για να αποδειχτεί ο Δήμος αντάξιος του ονόματός του Αριστοτέλη παίρνουμε ως δεδομένο τα διδάγματα του και αυτά του δασκάλου του Πλάτωνα. Ο Πλάτων μας λέει ότι «Η ένδεια, η έλλειψη αυτάρκειας του ατόμου, είναι βασική προϋπόθεση της ιδρύσεως της πόλεως.» Ο Αριστοτέλης μας λέει ότι « η δ αυτάρκεια τέλος βέλτιστον.» Επίσης παραδεχόμαστε και τη γνώμη του για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η πολιτεία. Ο σκοπός της πολιτικής είναι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «να καθορίσει το ρυθμό του κοινού πολιτικού βίου μέσα σε τέτοια πλαίσια τα οποία θα κάνουν δυνατό ν’ αποκτήσει ο άνθρωπος που ζει στην πολιτεία τη «σύμμετρη προς φύση του ευδαιμονία.» Κατά τον Αριστοτέλη η άρθρωση της πολιτείας έχει ως σκοπό τη εξασφάλιση του «ζην,» το οποίο προϋποθέτει το μη αυτάρκες του ατόμου. Όταν όμως επιτευχθεί αυτό, τότε θέτει ως σκοπό το «ευ ζην.» Για τον Αριστοτέλη αυτάρκεια είναι η ταυτόχρονη ικανοποίηση του «ζην» και του «ευ ζην.» Η αυτάρκεια αποτελεί τη αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον ευδαίμονα βίο των πολιτών Το ύψιστο αγαθόν, το οποίο επιδιώκουν οι άνθρωποι είναι η ευδαιμονία (επιτυχία στη ζωή μας).
Το γράφημα 5 προσομοιάζει τη εξέλιξη του ανθρώπου ως μια σκάλα. Η βάση της σκάλας είναι η προϋπόθεση ότι οτιδήποτε επιχειρεί ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό. Ο Αριστοτέλης είναι γνωστός ως ένας αν όχι ο μοναδικός φιλόσοφος που ανήκει στη σχολή των τελεολογικών. Αυτό φαίνεται από τη μελέτη των τεσσάρων αιτιών του Αριστοτέλη και συνοψίζεται εδώ με το πεδίο « η δ αυτάρκεια τέλος βέλτιστον.»ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑ Α: ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Πιο πάνω παρουσιάσαμε το Δήμο Αριστοτέλης ως ένα ανοιχτό-δυναμικό-ζωντανό σύστημα και το παρομοιάσαμε με ένα ισοσκελές τρίγωνο του οποίου η μια πλευρά Α αντιπροσωπεύει τη ΓΗ: ΞΗΡΑ, η άλλη πλευρά Β τη ΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΑ και η βάση Γ τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Το πρώτο βήμα σε κάθε προσπάθεια προγραμματισμού είναι να πάρει ο δήμος μια ιδέα σχετικά με τις ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ και ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ αυτών των τριών πλευρών του τριγώνου. Κάθε οντότητα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που εκφράζονται σε αριθμούς σχετικά εύκολα. Μερικά άλλα χαρακτηριστικά πρέπει να εκτιμηθούν από ανθρώπους ή οργανισμούς που έχουν εξειδικευτεί σε τέτοιες ενέργειες. Το έργο εκτίμησης και καταμέτρησης των τριών πλευρών του τριγώνου είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Εδώ προσφέρουμε μερικές προτάσεις υπό μορφή πινάκων.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΟΣ ΓΗ: ΞΗΡΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΔΑΣΗ ΑΛΛΑ
ΙΕΡΙΣΣΟΣ
ΑΡΝΑΙΑ
Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
ΝΕΟΧΩΡΙ
ΚΤΛ
ΣΥΝΟΛΟ
Πίνακας 1. Ο Παράγοντας ΓΗ: ΞΗΡΑ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΨΑΡΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ
ΙΕΡΙΣΣΟΣ
ΒΑΡΒΑΡΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
ΣΤΡΑΤΩΝΙ
ΠΙΡΓΑΔΙΚΙΑ
ΝΕΑ ΡΟΔΑ
ΚΤΛ
ΣΥΝΟΛΟ
Πίνακας 2. Ο Παράγοντας ΓΗ: ΘΑΛΑΣΣΑ
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΙΕΡΙΣΣΟΣ
ΑΡΝΑΙΑ
…..ΣΥΝΟΛΟ
Πίνακας 3. Οι Ανθρώπινοι Πόροι (Ο Άνθρωπος)
Όλοι αυτοί οι πίνακες θα είναι του τύπου Εξελ για να είναι δυνατή η μεγαλύτερη περιεκτικότητα και η γραφική παράσταση. Φυσικά όλα σχεδόν αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στις διάφορες στατιστικές υπηρεσίες του νομού και γενικά του κράτους. Η βασική ιδέα του τρόπου που παρουσιάζουμε εδώ το τρίγωνο είναι να μπορέσει να δει ο ενδιαφερόμενος τις σχέσεις μεταξύ των τριών παραγόντων. Με μια γρήγορη ματιά θα μπορέσει ο Δήμαρχος να «δει» τι προβλήματα έχει ο Δήμος. Για παράδειγμα αν δει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ΝΕΩΝ μεταξύ 20 και 30 ετών έχουν διπλώματα ηλεκτρολόγων ή μηχανικών και είναι άνεργοι τότε το μήνυμα που θα πρέπει να πάρει ο Δήμος είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να βρουν μια απασχόληση. Με άλλα λόγια τα «νούμερα» που δεν λένε ψέματα θα υποδείξουν στον Δήμο ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να επιλέξει η διοίκηση.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Παραπάνω περιγράψαμε τη νέα προσέγγιση ανάπτυξης. Υποστηρίξαμε ότι η παραδοσιακή προσέγγιση ανάπτυξης μέσω δημιουργίας μεγάλων ιδιωτικών ή δημοσίων επιχειρήσεων δεν ενδείκνυται πλέον. Πολλοί είναι οι λόγοι για την μη αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής προσέγγισης ανάπτυξης. Το φαινόμενο «παγκοσμιοποίηση» είναι το επίκεντρο των σεισμών που επέφερε η ανατολή του 21ου αιώνα το τσουνάμι αλλαγών. Το άνοιγμα των εθνικών συνόρων που ακολούθησε τη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και η ντε φάκτο κατάργηση των συνόρων που επέφερε η τεχνολογία πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών έβγαλε στη φόρα πολλά προβλήματα που οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδας έκρυβαν κάτω από τους τάπητες της λεγόμενης «κοινωνικής παροχής με δανικά χρήματα.» Ο ιδιωτικός φορέας που έτυχε ιδιαιτέρας μεταχείρισης μέσω πριμοδοτήσεων και άλλων φορολογικών απαλλαγών δοκίμασε τα πρώτα χτυπήματα. Δραστηριότητες που παραδοσιακά τύγχαναν προνομιακής μεταχείρισης λόγω του ότι απασχολούσαν ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων αποδείχτηκαν ασύμφορες. Προϊόντα και υπηρεσίες που προφυλαγόταν από τον «ξένο» ανταγωνισμό παραγκωνίστηκαν από παρόμοια που προέρχονταν από χώρες με χαμηλότερο κόστος και πολλάκις καλύτερη ποιότητα.
Παράλληλα με αυτήν την έκθεση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στον εξωτερικό ανταγωνισμό η ελευθερία του ατόμου να έχει πρόσβαση σε πηγές γνώσης σε όλη την υφήλιο μέσω του διαδικτύου ενδυνάμωσε τον νέο. Αυτή η ενδυνάμωση ενισχύθηκε περαιτέρω και από την πολιτεία που δημιούργησε εκατοντάδες σχολές εκπαίδευσης ενηλίκων που αποσκοπούσε «στην προσωπική ολοκλήρωση, τη ιδιότητα του ενεργού πολίτη, την κοινωνική ένταξη και τη απασχολησιμότητα». (Βεργίδης, Καραλής και Κουλαουζίδης, Έκθεση για τη Δια Βίου Μάθηση στη Ελλάδα: Υπάρχουσα Κατάσταση και Προτάσεις Μετασχηματισμού, Αθήνα Μάιος 2010). Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της «ανισόρροπης» ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν η παραγωγή πολλών «δυνητικών» και η συρρίκνωση πολλών «πραγματικών» εργατικών θέσεων του ιδιωτικού τομέα: συνεπώς το κράτος αναδύεται ως ο μοναδικός σωτήρας, ως ο τελικός διαθέσιμος εργοδότης ! Έτσι ξεχείλισε ο δημόσιος τομέας από «συμβασιακούς, στάζι, κτλ.»
Η μοναδική Λύση
Έχω ένα ποίημα που δείχνω στους μαθητές μου μεγάλους και μικρούς. Το ποίημα παρουσιάζει μια φωλιά με μια μάνα και μερικά πουλάκια. Η μάνα προσπαθεί να πείσει τα πουλάκια να εγκαταλείψουν τη φωλιά. Τα πουλάκια αρνούνται με τη διαμαρτυρία «…μα θα πέσουμε και θα σκοτωθούμε.» Μετά από πολλές προσπάθειες τελικά η μάνα απηύδησε και τα έσπρωξε. Και ρωτούσα τους μαθητές «…και τι νομίζετε ότι έγινε;» Η πλειονότητα των απαντήσεων είναι σχεδόν πάντα η ίδια σε κάθε χώρα αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα «Τα πουλάκια σκοτώθηκαν.» Οι μαθητές μένουν κατάπληκτοι όταν αποκαλύπτω την τελευταία γραμμή του ποιήματος που λέει «…και πέταξαν!»
Καιρός είναι λοιπόν όλοι αυτοί οι νέοι με τα πτυχία αντί να περιμένουν να «τακτοποιηθούν και να κατοχυρωθούν από το κράτος» να «πετάξουν.» Η πολιτεία τους έδωσε όλα τα προσόντα που χρειάζονται να ξεκινήσουν μια εργασία που θα τους δώσει την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους φτερά. Χώρες πολύ πιο ανεπτυγμένες από τη Ελλάδα ακολούθησαν αυτό ακριβώς το δρόμο. Η Φιλανδία για παράδειγμα όταν διαπίστωσε ότι η εταιρεία ΝΟΚΙΑ που έκανε τη χώρα πασίγνωστη ως η χώρα υψηλής τεχνολογίας στην κινητή τηλεφωνία έχανε ανταγωνιστικότητα στις εταιρείες της Ασίας, Apple, Google, και άλλες σύγχρονες εταιρείες υιοθέτησε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης: startups! Καθόσον ο γίγαντας της κινητής τεχνολογίας και ο πρωταγωνιστής της χώρας χαροπαλεύει η Φιλανδία ψάχνει για λύση στις νεοσυσταθέντες μικρές επιχειρήσεις όπως η Rovio Mobile μια επιχείρηση που λανσάρει στη αγορά ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι τα Εξαγριωμένα Πουλιά (Angry Birds).
Όπως το περιγράφει το περιοδικό Business Week/Bloomberg «Το παιχνίδι παρουσιάζει χοίρους που κλέβουν αυγά κάτω από την επίθεση από τα οργισμένα πουλιά. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να μην φαίνεται ότι θα στηρίξει το οικονομικό μέλλον μιας χώρας, αλλά διαδραματίζει έναν μεγάλο ρόλο στα σχέδια της Φιλανδίας. Καθόσον το εθνικό αστέρι τεχνολογίας Νόκια αρχίζει να εξασθενίζει, η κυβέρνηση ελπίζει η μελλοντική ευημερία της θα φωτιστεί από τις επιχειρήσεις όπως Rovio Mobile, ο κατασκευαστής ενός έξυπνου τηλεφωνικού παιχνιδιού τα Εξαγριωμένα Πουλιά. Το παιχνίδι έχει κατεβαστεί (downloaded) περισσότερες από 36 εκατομμύριο φορές για τουλάχιστον $1την κάθε φορά.» [After Nokia, Can Angry Birds Propel Finland? As the handset giant and national champ flags, Finland looks to startups like Rovio Mobile for growth, By Diana ben-Aaron, Business Week Bloomberg, Dec. 2, 2010.] Για να βοηθήσει η κυβέρνηση ωθεί την υποστήριξη για τους νέους καινοτόμους. Η εθνική ερευνητική χρηματοδοτική οργάνωση, Tekes, διπλασίασε τη χρηματοδότηση για τις νέες επιχειρήσεις €30 εκατομμύριο ετησίως μέχρι 2014. Άλλα προγράμματα παρέχουν πρόσθετα €30 εκατομμύριο για να υποστηρίξουν τα ξεκινήματα.
Το παράδειγμα της Φιλανδίας επαναλαμβάνεται σε πολλές άλλες χώρες ιδιαίτερα στις λεγόμενες αναδυόμενες ή αναπτυσσόμενες χώρες. Πολλοί είναι οι λόγοι αυτής της προτίμησης της ανάπτυξης μέσω μικρών νεοσύστατων (Start-ups) επιχειρήσεων. Καταρχάς τα απαιτούμενα κεφάλαια εκκίνησης των είναι μικρά. Οι ιδρυτές των είναι νέοι «πεινασμένοι» για αρχική αναγνώριση και τελικά οικονομικά οφέλη και απίστευτο πλούτο. Τελικά αυτού του είδους επιχειρήσεις έχουν αποδειχτεί δημιουργοί βιώσιμων θέσεων εργασίας μεγάλης διάρκειας. Μια μελέτη της Ewing Marion Kauffman Foundation με τον τίτλο After Inception: How Enduring is Job Creation by Startups? βρήκε ότι η παραδοσιακή γνώμη για τις νέες επιχειρήσεις ότι οι εργατικές θέσεις που δημιουργούν οι νέες επιχειρήσει εξατμίζονται μετά από μερικά χρόνια λόγω της εξόδου των από τη αγορά δεν ευσταθεί. Η ανάλυση νέων επιχειρήσεων μεταξύ 1977 και 2000 κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
• Οι ομάδες των εταιριών που αρχίζουν κάθε έτος διατηρούν, κατά μέσον όρο, 80 τοις εκατό της αρχικής συνολικής απασχόλησής όταν φτάσουν στην ηλικία πέντε ετών.
• Οι παλαιότερες ομάδες εταιριών έχουν όλο και περισσότερο υψηλότερα ποσοστά διατήρησης απασχόλησης κατά την διάρκεια των πέντε ετών, αλλά αυτά τα ποσοστά δεν είναι ουσιαστικά υψηλότερα από εκείνα των νέων ομάδων.
• Οι ομάδες που αρχίζουν κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης μισθώνουν λιγότερους ανθρώπους στα αρχικά έτη μετά από τη γέννησή τους, αλλά σύντομα πιάνουν τα ίδια επίπεδα απασχόλησης στην ηλικία πέντε ετών.
After Inception: How Enduring is Job Creation by Startups?)
Michael Horrell and Robert Litan, Ewing Marion Kauffman Foundation

Το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα αυτής της στροφής προς το μικρό και το νέο είναι ο γίγαντας της ΕΕ Γερμανία που αντίθετα με όλες τις φήμες του βιομηχανικού κολοσσού η πραγματική της δύναμη είναι η λεγόμενη Mittelstand οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η πλειονότητα των οποίων απασχολούν λιγότερο από 5 άτομα.
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ
Ξεκινήσαμε τη Ιθάκη μας, το ταξίδι αναζήτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης του ατόμου και του τόπου, με μια αναδρομή στους αρχαίους υμών προγόνους και τη σοφία τους. Ανακαλύψαμε ότι αυτοί ήταν πράγματι σοφοί άνθρωποι καθότι ασχολήθηκαν με θέματα που είναι σχετικά και ουσιώδη ακόμη και σήμερα όπως «τη σύμμετρη προς φύση του ευδαιμονία.» Στο δρόμο μας συναντήσαμε το μεγάλο τσουνάμι παγκοσμιοποίηση που ταρακούνησε το κατεστημένο και ταυτόχρονα ενδυνάμωσε το άτομο δίνοντάς το την ευκαιρία να δικτυωθεί με τα «σινάφια», ομοϊδεάτες, ανά την υφήλιο. Ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρείες και το πανίσχυρο κράτος με τις εκατοντάδες ΔΕΚΟ πιαστήκαν απροετοίμαστοι. Κάθε προαγγελία δημιουργίας νέων εργατικών θέσεων μέσω των μεγαλόπνοων αναπτυξιακών νόμων ακολουθείτε από απογοητευτικές διαπιστώσεις επιστροφής στο σημείο μηδέν.
Η δική μας προσέγγιση τοποθετεί το βάρος ανάπτυξης στους ώμους των νέων. Οι άφθονοι νέοι με τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει με δημόσιες χρηματοδοτήσεις αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Άφθονοι πόροι που δεν χρησιμοποιούνται παραγωγικά όχι μόνο δεν γίνονται ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα αλλά αποτελούν ένα αβάσταχτο βάρος για τη πολιτεία. Η Ελλάδα πρέπει να στρέψει την αναπτυξιακή της πολιτική προς την βοήθεια μικρών, ατομικών ή και συνεργατικών επιχειρήσεων της Τεταρτογενούς και Πενταγενούς βαθμίδας ανάπτυξης. Ιδιαίτερα λόγω της γεωγραφικής θέσεως έχοντας χιλιάδες ηλιόλουστες και καθαρούς κόλπους και παραλίες οι νέοι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να αρχίσουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με αντικείμενο την ικανοποίηση των αναγκών των οικονομικά άνετων βορείων οι οποίοι ψάχνουν για ευκαιρίες να «γεμίσουν» τον άφθονο ελεύθερο χρόνο τους.
Τελικά ο Δήμος Αριστοτέλης με τις άφθονες παραλίες του και τα παρθένα δάση του Χωλομόντα, του Κάκαβου, της Βαρβάρας και του Αγίου Όρους θα μπορούσε να γίνει το εκκολαπτήριο εκατοντάδων μικροεπιχειρήσεων που θα απασχολούν χιλιάδες νέους που σήμερα μαραζώνουν στις καφετέριες και στα ιντερνέτ μπαράκια.
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Σημειώσεις
[Χρήστος Π. Μπαλόγλου, Η Οικονομική Σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων, σελ. 271.]
[σελ. 274-275].
Δια Βίου Μάθηση και Πιστοποίηση, Επιμέλεια Θανάσης Καραλής, Αθήνα 2010
Έκθεση Για Τη Δια Βίου Μάθηση στη Ελλάδα: Υπάρχουσα Κατάσταση και Προτάσεις Μετασχηματισμού, Βεργίδης, Καραλής, και Κουλα

No comments:

Post a Comment