Thursday, February 11, 2010

O MOUTZOYRIS

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010
Αμαρτίες Γονέων Παιδεύουσι Τέκνα

Απ’ ό,τι φαίνεται από τον ελληνικό και ξένο τύπο η ΕΕ επέλεξε να προσφέρει μια «σανίδα σωτηρίας» στην Ελλάδα. Φυσικά τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Γερμανοί κρατούν από κοντά αυτή τη σανίδα. Το γεγονός ότι η ΕΕ τοποθέτησε τοποτηρητή της Ε.Ε. στην Αθήνα τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ συμπατριώτη Λουκά Παπαδήμο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι η Ελλάδα θα τύχει ιδιαίτερα ευνοϊκής μεταχείρισης. Τελικά θα πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες την σοβαρότητα των υποσχέσεων του Πρωθυπουργού προς τους συναδέλφους του και της ευθύνης που αυτός και ο συνονόματός του υπουργός οικονομικών επωμίζονται. Είναι καταφανές ότι η ευνοϊκή στάση των ηγετών της ΕΕ είναι συνάρτηση της εικόνας που η δυάδα των George δημιούργησαν κατά τις μαραθώνιες και ηράκλειες παρουσιάσεις των στα διεθνή ΜΜΕ. Επιπλέον σ’ αυτήν τη επιτυχία θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την ικανότητά των να πείσουν την αξιωματική αντιπολίτευση ΝΔ να συνδράμει. Τελικά τα συγχαρητήρια θα πρέπει να αποδοθούν και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΝΔ που σε μια ασυνήθιστη για τα παγκόσμια πολιτικά δεδομένα κίνηση αποφάσισε να υποστηρίξει τη κυβέρνηση.

Θυμάμαι από τα γυμνασιακά μου χρόνια ένα από τα δημοφιλέστατα θέματα στο μάθημα Έκθεση ήταν το ρητό «Αμαρτίες Γονέων Παιδεύουσι Τέκνα.» Η τραγωδία που περνάει σήμερα η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα στην έκθεση μου. Όπως το τοποθέτησε ο Economist για τον Γιώργο Παπανδρέου «Και όμως ήταν ο μακαρίτης πατέρας του Ανδρέας, ένας σπάταλος πρωθυπουργός Πασοκ, ο οποίος προήδρευσε στην προέλευση της κρίσης της Ελλάδας με ένα δανειακό ξεφάντωμα στη δεκαετία του '80 [Yet it was his late father Andreas, a spendthrift Pasok premier, who presided over the origins of Greece’s crisis with a borrowing spree in the 1980s. In Search of Credibility, The Economist, February 4, 2010]. Φυσικά δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι το ίδιο ακριβώς μπορεί να λεχθεί και για τον κάθε ΕΛΛΗΝΑ. Όλοι μας το ρίξαμε στο ζουρλό, που λένε στο χωρίο μου, ξοδεύοντας χρήματα που αυτοί που τα είχαν θα έπρεπε να τα αποταμίευαν και αυτοί που δεν τα είχαν δεν έπρεπε να τα δανείζονταν. Αλλά όλοι μας λέγαμε μέσα μας «Ο,τι φας κι΄ο,τι πιεις σήμερα...για το αύριο; ε έχεις ο θεός.» Φυσικά ο «θεός» ήταν ο «deus ex machina, o από μηχανής θεός» δηλαδή η τότε λεγόμενη ΕΟΚ.

Είναι αυτές οι «γλυκείς αμαρτίες» που λέει και το τραγούδι που πληρώνουν σήμερα οι νέοι και οι νέες που κατεβαίνουν στους δρόμους με τα τεράστια πανώ τους. Μέχρι προ ολίγου όλοι «τη βόλευαν» μια χαρά. Δεκάδες επιδόματα προστίθεντο στο βασικό μισθό και εκατοντάδες «υπερωρίες» ξεφουρνίζονταν στον υπέρογκο δημόσιο τομέα. Υπάλληλοι του ΟΤΕ έκαναν «τζάμπα» τηλέφωνα σ’ όλο το κόσμο και χιλιάδες φοιτητές σπούδαζαν, έτρωγαν, ταξίδευαν και διασκέδαζαν στο «τζάμπα.» Οι εκάστοτε κυβερνήσεις στο παρελθόν «ξεφόρτωναν» τα βερεσέδια στους διαδόχους τους είτε φανερά είτε μέσω «δημιουργικής λογιστικής» ή όπως το λέμε στη μαλλιαρή «μαγείρευαν τα βιβλία.» Όπως συμβαίνει πάντα αργά ή γρήγορα θα σου «καθίσει ο μουτζούρης.» Φαίνεται ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Οι συνάδελφοι του Γιωργάκη του πάσαραν τον μουτζούρη. Μη έχοντας άλλη εναλλακτική ο Γιωργάκης με τη σειρά τον πασάρει σ΄ όλους του συμπατριώτες του. Με το καλό να τον δεχτούμε λοιπόν! Τώρα τον ξέρουν όλοι και κανείς δεν πρόκριτε να «την πατήσει.» Με λίγη υπομονή εκ μέρους όλων των Ελλήνων «θα περάσει κι’ αυτό.»

No comments:

Post a Comment