Friday, November 11, 2011

THE ELEPHAN IN THE ROOM

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ 
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο

Υπάρχει μια έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί όταν θέλουν να περιγράψουν μια κατάσταση στη οποία όλοι ξέρουν ότι υπάρχει ένας Ελέφαντας στο δωμάτιο αλλά όλοι προσποιούνται ότι δεν τον βλέπουν ή απλά τον αγνοούν. Η έκφραση είναι "Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο". Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Παπαδήμος, που μόλις αποδέχτηκε το ρόλο του Πρωθυπουργού, τον ευχόμαστε Good Luck!, ξέρει την σημασία της έκφρασης. Σαν ένας καλός συμπατριώτης, συνάδελφος, αλλά ολίγον τι μεγαλύτερος, παίρνω το θάρρος και του προσφέρω μερικές συμβουλές.

Η πρώτη και κυριότερη συμβουλή είναι να αναγνωρίσει και να περιγράψει στους συμπατριώτες μας τον Ελέφαντα. Για συντομία θα του δώσουμε το όνομα Η Διοίκηση. Για να γίνει η αναλογία του Ελέφαντα με τη Διοίκηση αντιληπτή μερικές πληροφορίες για τον Ελέφαντα είναι απαραίτητες. Ο Ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο ζώο στη γη. Το νεογέννητο ζυγίζει 105 κιλά. Συνήθως ζει γύρω στα 50 με 70 χρόνια. Ο μεγαλύτερος ελέφαντας σκοτώθηκε στην Αγκόλα το 1955 και ζύγιζε 11,000 κιλά. Ο ελέφαντας είναι ζώο φυτοφάγο και ξοδεύει μέχρι 16 ώρες την ημέρα τρώγοντας φυτά. Το πεπτικό του σύστημα χωνεύει μόνο ένα 40% γι’ αυτό το λόγο ένας ενήλικος ελέφαντας καταναλώνει 140 με 270 κιλά τροφή τη ημέρα. Κατά συνέπεια, όπως βλέπουμε στα κινηματογραφικά έργα, απ’ όπου περάσει ο ελέφαντας αφήνει πίσω του τσακισμένα δένδρα και καταπατημένο έδαφος. Το κυριότερο πλεονέκτημα του ελέφαντα είναι ότι δεν έχει αρπακτικούς «εχθρούς».

Στη περίπτωση της Ελλάδας ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το Κράτος με τα τρία όργανά του δηλ., τη Βουλή το νομοθετικό όργανο, τη Κυβέρνηση το εκτελεστικό όργανο και τη Δικαιοσύνη. Από περιέργεια ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα δυο πρώτα όργανα δηλ., τη Βουλή και την Κυβέρνηση μόνο. Η ελληνική βουλή έχει 300 βουλευτές και 18 Υπουργούς. Επίσης η Ελλάδα έχει 25 Ευρωβουλευτές. Όλοι αυτοί οι βουλευτές και υπουργοί έχουν καταπληκτικά προνόμια. Οι υπερβολικοί μισθοί και οι δεκάδες άλλες αποδοχές όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα πλουσιοπάροχα γεύματα και ταξίδια αποτελούν πραγματικά σκάνδαλα. Ο ελέφαντας-κράτος στην Αθήνα, και όχι μόνο, καταβροχθίζει καθημερινά τεράστιες ποσότητες δένδρων και φυτών που οι έλληνες πολίτες φυτεύουν με τον ιδρώτα τους.

Ναι κύριε Παπαδήμο ο ελέφαντας δημόσιο είναι υπερβολικά δυσανάλογος προς το περιβάλλον μέσα στο οποίο βοσκάει. Η συμβουλή μου λοιπόν είναι στο ίδιο πνεύμα με αυτή που έδωσα στον κύριο Καραμανλή όταν για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός θα έκανε τα παραδοσιακή ομιλία στην έναρξη της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αν εγώ ήμουν στη θέση  σου, και δόξα το θεώ δεν είμαι, θα έλεγα στην πρώτη μου ομιλία:

Αγαπητοί Έλληνες και Ελληνίδες.

Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες μέρες. Αν και τα τελευταία δυο χρόνια ζούσα στο εξωτερικό παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον το τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Είμαι ενήμερος όλων των προγραμμάτων που η κυβέρνηση έχει εκτελέσει τα τελευταία δυο χρόνια. Διορίστηκα εντολοδόχος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης «ευρύτερης συνεργασίας» με τη εντολή την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που συνδέονται μ' αυτές. Η χώρα βρίσκεται σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» και οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πολιτική που θα εφαρμοστεί «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία του ελληνικού λαού».

Είναι πολύ νωρίς να σας παρουσιάσω τη πολιτική που θα ακολουθήσω. Αυτό θα γίνει μετά από σοβαρές συζητήσεις με το «νέο» υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα θέλω να σας πω το πρώτο που θα ήθελα να πετύχω κατά την διάρκεια της βραχυχρόνιας θητείας μου. Από καιρό με βασανίζει ένα παράξενο φαινόμενο. Οι Αμερικανοί όταν θέλουν να περιγράψουν μια κατάσταση που όλοι ξέρουν ότι υπάρχει και που είναι οφθαλμοφανείς, αλλά όλοι προσποιούνται ότι είτε δεν το βλέπουν, το λένε ο Ελέφαντας στο δωμάτιο. Φυσικά είναι φύσει αδύνατον να μη βλέπει κανείς τον τεράστιο ελέφαντα που είναι καταμεσής στο δωμάτιο αλλά, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, τον αγνοούν. Στη περίπτωση της Ελλάδας ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το Κράτος με τα τρία όργανά του δηλ., τη Βουλή ως το νομοθετικό όργανο, τη Κυβέρνηση ως το εκτελεστικό όργανο και τη Δικαιοσύνη. Από περιέργεια ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα δυο πρώτα όργανα δηλ., τη Βουλή και την Κυβέρνηση μόνο. Η ελληνική βουλή έχει 300 βουλευτές και γύρω στους 50 Υπουργούς, Υφυπουργούς κτλ. Επίσης η Ελλάδα έχει 25 Ευρωβουλευτές. Όλοι αυτοί οι βουλευτές και υπουργοί έχουν καταπληκτικά προνόμια. Οι υπερβολικοί μισθοί και οι δεκάδες άλλες αποδοχές όπως τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα πλουσιοπάροχα γεύματα και ταξίδια, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά άτομο ανά μήνα, αποτελούν πραγματικά σκάνδαλα. Ο ελέφαντας, δηλ., το κράτος, καταβροχθίζει καθημερινά τεράστιες ποσότητες δένδρων και φυτών που οι έλληνες πολίτες φυτεύουν με τον ιδρώτα τους.

Έτσι λοιπόν αγαπητοί συμπατριώτες έχω πάρει τη απόφαση να ζητήσω από την νέα ελληνική βουλή να σκαρώσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα μειώνει τους δυο αυτούς οργανισμούς, δηλ., τη βουλή και τη κυβέρνηση κατά 50%. Με άλλα λόγια θα προτείνω στις επόμενες εκλογές να εκλέξει η χώρα 150 βουλευτές. Ξέρω τι θα μου πουν: μα το Σύνταγμα λέει 300. Εγώ πιστεύω ότι ο λαός έκανε το σύνταγμα και ο λαός μπορεί να το αλλάξει. Δεν πάει άλλο αγαπητοί μου συμπατριώτες. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 300 βουλευτές τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή ένωση στις Βρυξέλλες παίρνει όλες τις σοβαρές αποφάσεις. Το σύνθημα λοιπόν είναι Δ δια 2: δηλαδή, να κόψουμε τον δημόσιο τομέα στο μισό γιατί με τη ελάττωση του αριθμού των βουλευτών θα ελαττωθούν αναγκαστικά και οι «βοηθοί» και όλοι οι πολυάριθμοι «άλλοι» που εξυπηρετούν τη βουλή και τη κυβέρνηση.

Επίσης σκέπτομαι να προτείνω μια «οροφή» στους μισθούς και να περικόψω μερικές πρόσθετες αποδοχές. Για παράδειγμα λέω ότι ένας μισθός των 3.500 ευρώ, δηλ., το μισό από αυτό που παίρνουν σήμερα, για τους βουλευτές και υπουργούς είναι υπεραρκετός. Επίσης νομίζω ότι οι βουλευτές και υπουργοί μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να χρεώνεται και να αγοράζει πολυτελή αυτοκίνητα από τους βορειο-ευρωπαίους και να τα δίνει δωρεάν στους βουλευτές και υπουργούς. Ήμαστε μια φτωχή χώρα, ανεξάρτητα αν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες νομίζαμε ότι είχαμε «τα χρήματα.» Τελικά για ποιο λόγο πληρώνεται ο βουλευτής 300-400 ευρώ την ημέρα για να συμμετέχει σε μια επιτροπή. Νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο μέρος της δουλειάς που τον επέλεξε ο κόσμος.

Επίσης θα ήθελα να προτείνω στη νέα κυβέρνηση να ζητήσει από τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ ένα δικαιοστάσιο τριών ετών. Με άλλα λόγια θα επιθυμούσα να αναγγείλω στον αρχηγό του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα αδυνατεί να συνεχίσει στην ετήσια «ανανέωση» του πολεμικού εξοπλισμού. Έτσι για τα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα δεν θα αγοράσει κανένα αεροπλάνο, υποβρύχιο, τανκς ή οτιδήποτε άλλο που απαιτεί την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού για τον απλό λόγο ότι δεν αντέχει. Η Ελλάδα θα επαναλάβει την ανάληψη των πολεμικών της υποχρεώσεων όταν καταφέρει να φέρει τα οικονομικά της σε μια αποδεκτή θέση.
Νομίζω ότι αυτές οι τρεις ενέργειες θα δώσουν το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι η νέα κυβέρνηση «δίνει το καλό παράδειγμα» κάνοντας αυτό που επιβάλει στον απλό πολίτη!

Τελειώνοντας θα ήθελα να προτείνω μια πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα. Η επιθυμία μου είναι να δω τον ιδιωτικό φορέα, δηλ., Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις, να διπλασιάσει τη συμμετοχή του στη οικονομία της χώρας. Το κράτος με τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από τη συρρίκνωση της Βουλής, της Διοίκησης και γενικά του δημόσιου τομέα θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που θα απορροφήσουν τα εκατομμύρια ανέργων και ιδιαίτερα των νέων με τα πολλαπλά πτυχία που κατακλύζουν καθημερινά τα πεζοδρόμια. Υπολογίζω ότι με την αναζωπύρωση των ήδη υπαρχόντων επιχειρήσεων και των εκατοντάδων νεοϊδρυομένων (Start-ups) η χώρα θα αρχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά. Το σύνθημα εδώ λοιπόν είναι διπλασιασμό του ιδιωτικού τομέα. Ι επί Δυο!

Εν κατακλείδι η βασική μου φιλοσοφία που θα καθοδηγεί την πολιτική της νέας κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί απλά ως: Δ δια 2 και Ι επί Δυο! Μισό δημόσιο και διπλάσιο ιδιωτικό.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μπορέσω να εκφράσω μερικές ιδέες που έχω για την βελτίωση της οικονομικής, πολιτικής και πάνω απ’ όλα ψυχολογικής και συναισθηματικής κατάστασης της Ελλάδας.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ

The Elephant in the Room


There is a phrase used by Americans when they want to describe a situation in which everyone knows there is something very obvious butthey pretend not to see or just ignore it. They say there's an elephant in the room that nobody sees. I'm sure Mr. Papademos, who has just accepted the role of Prime Minister, and we wish him Good Luck, knows the importance of this expression. Like a good compatriot and a colleague, but a bit older, I will take the liberty ofoffering him some advice.

The first and foremost advice is to recognize and describe to our compatriots the elephant. We briefly give this elephant the name “The State or Administration.” To make the analogy of the elephant with the administration understood
, some information about elephants is necessary. The elephant is the largest animal on earth. The newborn weighs 105 kilos. It usually lives around 50 to 70 years. The largest elephant was killed in Angola in 1955 and weighed 11.000 Kg. The elephant is a vegetarian animal that spends up to 16 hours a day eating plants. Its digestive system digests only 40% of the intake and for this reason an adult elephant consumes 140 to 270 kilos of food per day. Consequently, as we see in films, wherever the elephant roams it leaves behind broken trees and downtrodden land. The main advantage of the elephant is that it has no serious predators.  

In the case of Greece
, the elephant in the room is the state with the three bodies, i.e., the Parliament, legislative body, the Government, the executive and the Judiciary. Out of curiosity, let's take a quick look at the first two bodies i.e., the parliament and the government alone. The Greek parliament has 300 deputies and 50 ministers and deputy ministers. Greece also has 25 Members of the European Parliament (MEP). All these MPs and ministers have amazing benefits. Their excessive salaries and dozens of other remunerations such as luxury cars and lavish meals and trips are real scandals. The elephant-State in Athens devours daily huge quantities of trees and plants that Greek citizens are planting in with their sweat.

Yes, Mr.  Papademos, this elephant, the government, is too disproportionate to the environment in which it grazes. My advice then is in the same spirit that I gave to Mr. Karamanlis, when for the first time as prime minister he made the traditional speech at the opening of the International Fair of Thessaloniki. If I was in his position, and thank God I am not, I would say:


Dear Greek men and women.

No need to remind you that Greece is in dire straits. Although the last two years I lived abroad I followed with great interest what was happening in Greece. I am aware of all the programs the government has executed over the past two years. I was appointed prime minister of the transitional government's "extensive cooperation" with the mandate to implement the agreement of October 26 and all the decisions associated with it. 
The country is at "crossroads" and the choices made in the policy would apply "will be crucial for the prosperity of the Greek people."  

It is too early to present the policy that I will follow. This will be done after serious discussions with the "new" cabinet. Today I want to say first what I would like to accomplish during my brief tenure. For a long time now I’ve been tortured by a strange phenomenon. Americans when they want to describe a situation they all know that’s evident, but all pretend not to see call it “The Elephant in the Room.” Of course it is inherently impossible not to see the huge elephant that is middle of the room but for one reason or another, we choose to ignore him. In the case of Greece the elephant in the room is the state with the three bodies, i.e., the Parliament (legislative body), the Government (the executive body) and the Judiciary. Out of curiosity, let's take a quick look at the first two bodies i.e., the parliament and the government alone. The Greek parliament has 300 members (MPs) and 50 ministers and deputy ministers. Greece also has 25 Members of the European Parliament (MEP). All these MPs and ministers have amazing benefits. Their excessive salaries and dozens of other remunerations such as luxury cars and lavish meals and trips are real scandals. The elephant-State in Athens devours daily huge quantities of trees and plants that Greek citizens are planting in with their sweat.

So, dear compatriots, I have made the decision to ask the “new” Greek parliament to propose a bill that would reduce these two bodies, i.e., parliament and government by 50%. In other words, I will propose at the next election the country elects 150 members. I know what they will say to me: but the Constitution says 300. I believe that the people made the Constitution and the people can change it. It can’t go on anymore dear compatriots. The world has changed.Greece does not need 300 MPs when the European Union in Brussels makes all major decisions. The message then is D divided by 2: i.e. to cut the public sector in half. The decreasing number of MPs would necessarily also diminish the "helpers" and all the many "others" who serve the parliament and government.

Also I
 wish to suggest a "ceiling" on wages and eliminate some of the “extra” earnings. For example, a salary of 3,500 Euros, i.e. half of what they get now, for MPs and ministers is more than sufficient. I also think that MPs and ministers could easily use public transport.Greece is not able to be paying huge interest for borrowed money to buy luxury cars from the Northern Europeans to give them free to its MPs and ministers. We are a poor country, regardless of the assertions that the last three decades we pretended that we “had money.” Honestly, why should the MPs be paid 300-400 Euros per day to participate in a committee. I think this is the main part of the job for which they were elected.

Also I would suggest the new government to ask our partners in NATO for a moratorium of three years. In other words, I would like to 
explain to the head of NATO that Greece is unable to continue its annual "renewal" of arms. So for the next three years, Greece will not buy any airplane, submarine, tank, or anything else that increases the burden of the state budget for the simple reason that we just cannot afford it.  Greece will resume its military obligations as soon as is able to bear the cost and bring its debt to an acceptable level.

I think these three steps will give the message to the Greek people that the new government "governs by example" by assuming the same burdens it imposes on its citizens!

Finally, I would like to propose a policy of strengthening the private sector. My desire is to see the private operator, i.e. Small, Medium and Large local and foreign companies double 
theiparticipation in the economy. The state with the money it will save from the shrinking of the expense of the public sector will help create new businesses that will absorb the millions of unemployed, especially young people with multiple degrees who crowd the sidewalks every day. I reckon that with the revival of existing businesses and the new Start-Ups the country will begin to grow economically. The message here is double the private sector (I). I times Two!

In conclusion the main philosophy that guides the policy of the new government can be summarized simply as: D divided by 2 and multiplied by 2! Half the public and double the private.

Thank you for honoring 
me with your presence and enabling me to express some of the ideas that I have for improving the economic, political and above all psychological and emotional state of Greece.
Hail to Greece!


No comments:

Post a Comment